maanantai 18. huhtikuuta 2016

Ratamestarin haastattelu: Vinkkejä sarjan valintaan!

Tänä vuonna haluamme tarjota Snowflakes Seikkailun osallistujille parhaat mahdolliset radat ja olemme kovin onnellisia saadaksemme avuksi kokeneen suunnistajan ja seikkailijan Antti Nousiaisen.

Antti toimii siis kisamme ratamestarina ja halusimme tehdä hänelle pienen haastattelun ratoihin liittyen. Jos mietit mikä olisi se sopivan sarja itselle niin kannattaa lukaista tämä niin saat varmasti hyviä vinkkejä mikä sarja olisi itselle se sopivin! Me hiutaleet toki testataan ratoja myös, ja koska meitäkin on menijöitä moneen lähtöön niin pystymme antamaan arvokasta palautetta Antille. Testaus aloitettiin jo pikkujouluissamme Vierumäellä eli hyvällä mallilla ollaan jo!


Mikä on oma taustasi seikkailu-urheilussa?

Seikkailu-urheilun pariin päädyin vuonna 2012 maaliskuussa Kolilla järjestetyn X-Wiima -seikkailun myötä. Aiemmin olin harrastanut suunnistusta ja maastopyöräillyt kesäisin paljon, joten laji jossa nämä molemmat yhdistyivät muihin mielenkiintoisiin elementteihin vei nopeasti mennessään. Sen jälkeen olen seikkaillut Rajavillit -joukkueen mukana ympäri Suomea kaiken pituisissa ja tasoisissa seikkailuissa. Snowflakes Seikkailuun olen aiemmin osallistunut kahdesti ja näiden kokemusten perusteella oli helppo valinta ottaa vastaan tarjottu ratamestarin tehtävä hyvin järjestetyssä, haastavassa, mutta silti kaikille sopivassa seikkailutapahtumassa.


Millainen Vierumäki on maastona? Onko jotain mitä haluat paljastaa jo radasta?

Vierumäki on vakiintunut oman seikkailuporukkamme treenileiripaikaksi juuri monia mahdollisuuksia tarjoavan maastonsa ansiosta. Urheiluopiston miljöö tarjoaa hienot puitteet seikkailullisten elementtien toteuttamiseen ja tuttuun Snowflakes-seikkailun tapaan luvassa onkin useita "yllätystehtäviä" rytmittämään kisaa kaikissa sarjoissa. Opiston lähimaasto tarjoaa eri osuuksille kattavan polkuverkoston, joka ulottuu itäpuolen tasaiselta hiekkakankaalta länsipuolen hyväpohjaiseen, mutta suunnistuksellisesti enemmän haasteita tarjoavaan suppamaastoon. Perussarjan rata kiertelee kokonaisuudessaan näissä hienoissa lähimaastoissa ja siten kynnys osallistumiseen on matala. Hyviä suunnistuskohteita on tarjolla koko matkalle, joten kauas ei pääse eksymään vaikka suunta olisikin hetken hukassa.

Opiston lähimaastossa järvien ja mäkien ympärillä risteilevät neulaspolut tulevat tutuksi Perus-sarjan seikkailijoille.

Medium- ja Pro-sarjojen reitit suuntaavat kauemmas täysin erityyppiseen maastoon. Vierumäen alueen retkeilyreitistöä on kehitetty aktiivisesti viime vuosina, mikä on tuonut ratasuunnitteluun uusia mahdollisuuksia. Medium-sarjan reitille on saatu mukaan kaikki mukavimmat maastopyöräilypolut ja suunnistusmaastot joita alue tarjoaa. Pyöräilyosuudelle suositellaan maastopyörää, vaikka rata vältteeleekin haastavimpia polkuosuuksia. Pro-sarjassa puolestaan kuljetaan juuri näillä haastavilla poluilla ja taitavat maastoajajat palkitaan. Nopeudesta saadun hyödyn voi kuitenkin hukata nopeasti vääriin reitinvalintoihin.


Mihin sarjaan suosittelisit lähtemään jos esimerkiksi jollain on kokemusta iltarasteista pari kertaa, varastosta löytyy vain hybridifillari ja melonta on ihan uusi laji?

Kolmesta sarjasta perussarja sopii hyvin myös aivan aloittelijoille. Perustiedot suunnistuksesta riittävät radasta selviämiseen ja pyöräilyosuus on ajettavissa millä tahansa polkupyörällä, vaikka koko matkaa asfaltilla ei pääsekään rullaamaan. Hyppäys Perus-sarjasta Medium -sarjaan on melko suuri johtuen lähinnä pyöräilyosuudesta, joka suuntautuu täysin erilaisiin maastoihin ja on myös suunnistuksellisesti selvästi haastavampi eri karttapohjasta johtuen. Jos pyöräily kapeillakin poluilla onnistuu ja luottoa peruskartallakin suunnistamiseen löytyy, on medium-sarja hyvä valinta. Pro-sarjassa haastekerrointa lisätään pyöräilypolkujen teknisyydellä, eri suunnistusmaastolla, sekä heittämällä lisälenkki rullaluistimilla.


Harmittaako kun et itse pääse osallistumaan?

Aktiivisena maastopyöräilijänä harmittaa todella, etten tällä kertaa pääse itse mukaan kisaamaan. Pro- ja medium sarjojen pyöräilyosuudet ovat omasta mielestäni parasta antia jota Suomen seikkailut ovat viime vuosina tarjonneet. Pro-sarjan yli 25 kilometrin pyöräilystä on asfalttia alle kilometri ja "single trackia" tulee olemaan yli 5 kilometriä - reitinvalinnoista riippuen jopa enemmän. Myös Medium-sarja pääsee nauttimaan samoista poluista - kiertäen teknisimmät osuudet tosin. Alueelle merkittyjen uusien retkeilyreittien myötä peruskarttaa on täydennetty viime kesänä piirtämällä lähes 10 kilometriä uutta hienoa polkua GPS-tallentimen jäljen mukaan. Samalla ajokelvottomat polut on siivottu pois kartalta ja tuo kartta saa nyt tulikasteensa Snowflakes seikkailussa. Jos olet maastopyöräilyn ystävä, ei reitti jätä varmasti kylmäksi!


Maastopyöräilyosuutta katsastamassa syksyllä 2015. Tämä osuus on pienintä polkua jota Medium-sarjan rata tarjoaa.

Terveiset tuleville kisaajille?

Elokuun Snowflakes -seikkailu tarjoaa elämyksiä Vierumäen parhaissa seikkailumaastoissa. Tervetuloa mukaan nauttimaan hienosta tapahtumasta!


--------------------------------------------------------------------------

Ilmoittautuminen lauantaina 27.8.2016 järjestettävään Snowflakes Seikkailuun on auki ja lisätiedot löytyy näiltä sivuilta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti