torstai 29. syyskuuta 2016

X-Kaato 24.9.2016

Taas oli se päivä vuodesta kun piti herätä liian aikaisin, palella starttiviivalla ja miettiä hetken, mitä ihmettä sitä taas täällä tekee kun normaalit ihmiset nukkuu. Kyllä niitä syitä sitten aamun aikana löytyi useitakin, onneksi!

Pyysin Päivin kaveriksi mukaan tähän kisaan samalla muistellen, että olimme viimeksi olleet tiiminä X-Kaadossa neljä vuotta sitten, jolloin myös tapasimme ensi kertaa. Kummallakaan meistä ei ollut silloin montaa seikkailukisaa pohjilla mutta onneksi Päivillä oli vahva suunnistustausta. Muistaakseni homma meni silloin niin, että Päivi suunnisti ja mä yritin pysytellä perässä. Seuraavana päivänä jalkojeni lihakset tuntuivat samalta kuin maratonin jälkeen.

Tähän kisaan mennessä molemmille oli kertynyt roppakaupalla lisää seikkailukisakokemusta Suomesta, Virosta ja Päivillä jopa Venäjältäkin. Minua vähän jännitti, että meneekö minulla homma taas perässä juoksemiseksi vai meneekö vauhdit kutakuinkin yksiin. Se on kuitenkin tullut huomattua, että kivointa on kisata suurinpiirtein samanvauhtisen parin kanssa.

Päivi kävi hakemassa kartat jo pe-iltana ja lähetti minulle kuvat näistä. Tehtiin puolisen tuntia reittisuunnitelmaa puhelimitse. Päätettiin treffata kisapaikalla neljän maissa aamulla, joka meinasi minulle kirkkonummelaisena 2.30 herätystä. Enpä saanut paljoa nukuttua yöllä ja herätyksen soidessa tuntui, että oli juuri nukahtanut.

Kuva kartasta jonka sain. Kuudennen rastin jälkeen rasteja ei käyty tältä kartalta.
Reittikirjassa ja meidän ratasuunnittelussa ei ollut mitään erityisen epäselvää ja kerrankin tuntui siltä, että ei tullut edes kiire ennen lähtöä, joka oli kello 5. Alussa oli prologi, jossa piti juosten hakea urheilukentältä karttoja, missä oli merkattuna kaksi eri rastia tulevalle suunnistusosuudelle melonnan jälkeen. Me oletettiin näiden karttojen olevan vähän paremmassa piilossa kuin olivatkaan niin emme päässeet ekojen joukossa liikkeelle kohti melontarantaa. Siellä olikin sitten aikamoinen hässäkkä ja kajakin kääntö oli melko haasteellista. Tietysti haluttiin selvitä vielä kuivin tossuin tässä vaiheessa (ihan turhaan..).

Vesillä oltiin sitten kilpasarjan naisjoukkueista ensimmäisenä ja suunnattiin kohti ykkösrastia pilkkopimeässä Espoon Pitkäjärvessä. Vain vähän startin jälkeen ollessamme hyvässä melontavauhdissa matkanteko kesketyi äkillisesti kun meloimme karille! Kajakki nousi pitkälle noin 10cm vedenpinnasta olevan kiven päälle ja hetken siinä sai tempoa itseämme irti. Onneksi ei sentään menty nurin!

Lähtöhässäkkää. Kuva: Kisajärjestäjä
Pimeää on! Kuva: Kisajärjestäjä

Melonnassa on haastavinta olla pimeässä ensimmäisenä kun pakko ottaa suuntaa kompassista kun taas muut joukkueet voivat seurata valoja. Päivin ottama suunta toimi ja pimeä uimaranta löytyi, jossa ensimmäisen rastin PITI sijaita. Etsimme sitä ristiin rastiin alueelta tuloksetta. Muita joukkueita alkoi saapumaan rantaan ja kukaan ei edelleenkään löytänyt rastia. Toisen Snowflakes-joukkueen Suvi tarttui puhelimeen soittaen kisajärjestäjälle, että mitä tehdään kun rastia ei ole. Pian rantaan kurvasikin järjestäjän auto rastikapulan kanssa... Samalla selvisi, että tämän rastin piti olla vasta kakkosrasti eli meidän piti tulla sinne vielä takaisinkin seuraavan rastin haettuamme. Tämä odottelu kyllä vähän kismitti heti kisan alussa! Kaikki taas samalla viivalla. Kajaakkiin päästyämme olimme toisena vesillä.

Seuraava rastipaikka olikin sitten tuttu kolmen vuoden takaa ja tiesin, että turha yrittää meloen siitä läpi sillä paikka on ihan käsittämätöntä viidakkomangrovesuopajukkokaislikkoa mihin pääsi sitten kahlaamaan reisiä myöten. Kengät ei todellakaan olleet enää kuivat. Ryteiköstä selvittyämme jatkoimme rastille ulkoilutietä pitkin ja aikaisin herännyt koiranulkoiluttuja katseli ihmeissään, kun juoksimme siellä jalat höyryten lamput ja pelastusliivit päällä. Rastilla meiltä sitten kyseltiinkin missä kajakkimme on ja totesimme vain, että ei sillä päässyt läpi. Saman oli tehnyt molemmat muutkin naisten kisasarjan joukkueet vaikka jälkeenpäin selvisi, että ilmeisesti olisi pitänyt se kajakki sinne rastille kuitenkin tunkata. Olisi tullut varmaan lähemmäs tunti lisää kisa-aikaan.

Päästyämme takaisin ykkösrastille homma jatkuin juosten kylmän kohmeiden kinttujen kanssa. Pummasimme ekaa rastia luvattoman monta minuuttia hämärässä peitteisessä metsässä. Seuraava rasti oli iisimpi ja teimme sinne selvästi hyvän reitinvalinnan kun meidät aikaisemmin ohittanut miesjoukkue saapui sinne samaan aikaan.

Seuraavaksi oli luvassa pyöräilyosuus. Vaihdossa emme paljoa aikaa hukanneet ja matkui jatkui. Lamput pystyi jo jättämään pois. Karttoja oli joukkueilla vain yksi ja olimme sopineet, että Päivi hoitaa suunnistukset jalkaisin sekä meloen, ja minä pyörällä. Ensimmäiset pyörärastit sijaitsivat minulle tutuilla hoodeilla ja siitä oli kyllä aika paljon apua kun ei paljoa tarvinnut karttaa katsella ja tiesin mikä tie ja polku on ajettavaa. Kuudes rasti oli Seikkailupuisto Huipussa ja into piukeena olimme jo menossa köysiradoille kunnes selvisi, että yksi rasti pitää hakea juosten vielä ensiksi. Harmiksemme jouduimme juoksemaan täsmälleen samaa reittiä takaisin, mitä olimme hetki sitten tulleet pyörällä. Tämän jälkeen takaisin Huippuun ja pienen jonottelun jälkeen päästiin radoille. Köysirata oli todella helppo ja siinä ei kauhean kauaa mennyt vaijeriliukuineen.

Radan jälkeen meidän kisakartta otettiin pois ja käteen tuikattiin uusi kartta - mitä ihmettä!? Eli yöllä tehty reittisuunnittelu oli suurimmaksi osaksi turha ja nyt pääsi sitten aloittamaan niin sanotusti puhtaalta pöydältä. Hauska ja uudenlainen veto kisajärjestäjiltä!
Minä ja Päivi tutkimassa uutta karttaa.
Kuvia Seikkailupuisto Huipusta. Yllä Team Snowflakes 1 joukkueen ilmeet uuden kartan saatuaan! Kuvat: Salla  R.

Ensimmäinen pyörärasti oli Malminkartanon jätemäen huipulla. Vanhoilla kotihuudeillani kun oltiin niin lähdettiin ripeästi liikkeelle ilman erityistä reittisuunnittelua.

Yksi pyörärasteista oli sijoitettu erääseen uintilampeen sen verta kauas rannasta, että pääsin taas kastamaan kinttuni reisiä myöten. Pyöräilyn lomassa se ei ollut ehkä hauskointa mutta sitä saa mitä tilaa kun näihin kisoihin lähtee!

Loputkin pyöräilyrastit löytyivät sujuvasti ja pieniä polkupätkiäkin löytyi matkan varrelta. Kun päästiin takaisin vaihtopaikalle kisakeskukseen saimme vielä viimeisen juoksusuunnistuksen kartan. Tämä oli vähän korttelirastityylinen eli luvassa oli aika paljon tiejuoksua. Päivi teki hyviä reitinvalintoja mimimoiden juostavan matkan mutta silti sitä tuntui olevan ihan riittävästi. Onneksi oli sipsejä ja mehua mukana.

Kun pääsimme vihdoin maaliin ajassa 5h 15min niin vahvistui, että olimme sieltä naisista ensimmäisinä, jee! Aika itsekseen sai kisata kun samalla radalla oli vain kolme joukkuetta kun seka- ja miesjoukkueilla oli vähän pidempi rata.

Omalla kohdallani voin sanoa, että edistystä on kunnon kanssa tapahtunut kun eipä paljoa jaloissa tuntunut tämän retken jälkeen ja pysyin koko aika kartalla pyöräilyosuutta suunnistaessani. Kokonaisuudessaan meillä meni muutenkin mukavasti ilman ihmeempiä säätöjä. Hieman enempi kisasäpinää oltaisiin kaivattu ja ehkä se olisi pistänyt vielä enempi vauhtia töppösiin. Mutta hyvä reippailu oli näin aamutuimaan ja etenkin pimeässä melominen on kyllä tunnelmallista! Kiitos Päivi ja muut kisailijat seurasta ja kisajärjestäjille kiitokset itse kisasta!

Palkintojenjaon jälkeen lähdimme vielä nautiskelemaan brunssia Cafe Perobaan Leppävaaraan, suosittelut!

Molemmat Snowflakes-joukkueet palkintojenjaossa!

Anne // Team Snowflakes 2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti